info@alportal.net
ALPORTAL
ALPORTAL
AlPortAl_Official
Al Alekov
За първи път проявих жив интерес към вратарската подготовка през 2016 година и макар да имах желание да преследвам кариера в треньорството като цяло, нуждата от по-тясна специализация ме насочи към точно тази позиция. Помогна ми и това, че в детските години съм бил вратар.

По време на семинари в Холандия разбрах, че развитието на вратарите в модерния футбол е зависимо толкова от физическия труд колкото и от психологическата подготовка. Фразата, че "вратарите трябва да са малко луди" е останала запечатана в съзнанието още откакто я чух от дядо ми, а сега ми стана още по-интересно да разбера защо и как това помага. Точно както футболната игра еволюира не с години, а с месеци, така и профилите на различните позиции се изменят в търсене на съвършенство.

През 2018 година за първи път бях част от вратарски лагер в Холандия, а след това наблюдавах как се провеждат функционални тестове на вратари в Германия, на които участва и подготвян от мен млад вратар. Беше изключително интересно да науча и за японски модел за физическа подготовка на футболни вратари, създаден на базата на добре познатия ми спорт - сумо, който дори лично съм практикувал. Благодарение на този модел съм успявал да коригирам най-базови физически недостатъци на долните крайници при вратари в юношеска възраст. Асоциациите с други спортове не спират до тук и през 2019 година придобих програма за подготовка на баскетболисти, използвана от отборите в NBA и WNBA при изграждане и поддържане на вертикалния отскок на спортистите.

През 2020 година, при лимитираните възможности за работа с вратари заради пандемията, участвах в тестовете на някои от най-новите модели вратарски ръкавици преди излизането им на пазара.