ВСИЧКИ ТЕМИ И ЗАГЛАВИЯ
КОЛЕКЦИИ

Секция КОЛЕКЦИОНЕРСТВО - да събираш "боклуци" цял живот

Секция КОЛЕКЦИОНЕРСТВО е толкова обхватна, че едва ли ще мога да побера всичките си колекции, но и идеята на сайта не е такава. Ако се замислите, със сигурност ще стигнете до извода, че в даден момент от живота си сте събирали или колекционирали нещо. Преди време четох, че събирането и размяната на "боклуци" е един от най-сериозните бизнеси в света и предвид стойността на някои антични предмети, вероятно е и един от най-скъпите. За мен лично събирането и попълването на колекция носи някакви странно вътрешно задоволство и макар рядко да намирам време да се наслаждавам на всичките си "боклуци", знам перфектно кое какво е и в повечето случаи, къде съм го сложил.
Едни от първите ми колекции, още в училище бяха обичайните за децата на 90-те години фонокарти, миришещи листчета, картинки от дъвки, лепенки с футболисти и тем подобни. Първата ми съзнателна колекция, обаче, беше още в детската градина, когато с помощта на баба и дядо събирах кибрити със снимки на футболисти, а на село обожавах да си изрязвам емблеми на футболни отбори от стари вестници и да си ги лепя в тетрадка. Явно не е случайно увлечението ми към дизайна на емблеми, с който се захванах и полу-професионално в университета.
Има, обаче и колекции, които направих напълно несъзнателно, но от които също съм много горд. Като всяко дете и аз си играех с колички Мачбокс, а преди комерсиализацията им, те бяха страхотни метални играчки, чиято стойност днес е доста висока. Трябваше да стана на 28 години за да осъзная, че имам доста колички и да започна да увеличавам колекцията с нови продобивки от битаци и eBay. Особено горд съм с няколко чисто нови, произведени в Япония модели, които намерих изгодно с кутийките им.

Основната ми страст, когато говорим за колекционерство, обаче, си остават футболните артикули с акцент върху всичко на тема "БОТЕВ ВРАЦА" и метални футболни значки. През годините колекцията ми от значки нарастна неусетно до над 6000 като имам значки на над 100 години, а все още не съм срещнал друг българин с по-голяма от моята колекция оригинални стари английски значки. Що се отнася до Ботев Враца, там нещата направо излизат извън контрол. Освен всички познати значки свързани с футбола във Враца, имам над 30 флагчета, 35 футболни екипа, програмки, стотици календари, билети, купи, медали, че дори и бисквити с емблема върху глазурата. Страстта ми към артикули на Ботев Враца се показа и след завръщането ми от чужбина като лично съм проектирал и поръчвал десетки шалове на клуба, флагчета, значки и нашивки с последната емблема, която също е по мой дизайн. Идеята ми беше в един момент да направя музей на Ботев Враца, но поне за момента този проект е в застой поради липсата на достатъчно мотивирани сродни души, на които да им пука достатъчно. Все пак, с наближаващия юбилей, може и да успея с това начинание. Хилядите левове, които съм дал за събирането на тази колекция, обаче, в никакъв случай не са били хвърлени на вятъра, а истински ценя хората, които са ми давали свои екипи или флагчета просто от уважение към идеята.