ВСИЧКИ ТЕМИ И ЗАГЛАВИЯ
ТУРИЗЪМ
ГАСТРОНОМИЯ

Секция ТУРИЗЪМ, ГАСТРОНОМИЯ - светът и светът на храната

Секция ТУРИЗЪМ, ГАСТРОНОМИЯ нямаше как да не намери място в моя портал, най-вече защото смятам себе си за "професионален" турист, а през последните години се научих да се наслаждавам много повече и на храната. В университета в Холандия за първи път се открехнах към света на културологията и започнах да гледам на стотиците нови места, които посещавам по доста по-комплексен начин. Помня, че първото нещо, което направих, когато се преместих в Гронинген бе да обикалям забележителност, да се снимам пред тях и да събирам спомени. Истинският "турист", обаче, вниква много по-дълбоко, интересува се от културното значение на местата, които посещава, чете и учи за новите хора, с които се сблъсква без да съди и сравнява с родното си място. Срещал съм много хора, които пътуват само с целта да се похвалят, че са ходили някъде, но попиташ ли ги нещо за страните, в които са били, говорят баналности. Културата на всяка една държава е като айсберг - туристите виждат частта над водата, а истинските пътешественици не се страхуват да се гмурнат в дълбокото. Чисто статистически, съм посетил над 300 градчета и селца из цяла Европа, винаги съм бягал от типичните забележителности и съм търсил по-нестандартното. Последнате година от престоя ми в Лондон дори се ядосвах сам на себе си, че съм губил време да се въртя около Биг Бен вместо да откривам покрайнините със своите кокетни Англикански църкви и замъци. Англия е слабост за мен и заедно с Холандия ще бъдат сериозно засегнати в тази част от сайта.

Отностно частта с гастрономията, то тя е свързана с туризма от гледна точка на това, че храната е неделима част от всяка една култура. В момента, в който се разболях и се налагаше да не ям твърда храна със седмици, да спазвам тежка диета и винаги да чета етикети, започнах да откривам това, което съм изпускал. Помня когато отидох за първи път в Италия като ученик и търсех МакДоналдс или си въобразявах, че Италия е само пица и спагети. Колкото повече пътувах из ботуша, толкова повече научавах за типичните италиански сирена, за зехтините, за супите и деликатесните меса. Ще споделя всичко това не само като спомен от пътувания, но и като рецепти, които съм си донесъл и оценил до такава степен, че те станаха част от седмичното ми меню. Не се притеснявам да готвя както с 10-годишно балсамико от Модена, така и с гарам масала от Индия. А както обичам да казвам когато ме попитат за любимото ми английско ястие, няма по-хубаво от автентичното английско индийско къри.
Освен всичко това, в тази част от сайтa ще споделям и мнение за най-различните ресторанти и заведения, които посещавам или съм посещавл. България бавно се отваря към света на кулинарията и терминът "гурме" навлиза все повече в ежедневието ни. Малко хора все още го разбират истински, но има професионалисти и у нас, които знаят как истински да се отнасят към храната, към продуктите и как да предлагат наистина качествена услуга, различна от пицата с луканка или спагетите с кетчуп, които ни заливаха в първите 20 години на демокрация.