Най-логичното, с което мога да започна този личен портал е кратка визитка. Не смятам, че е нужно да пиша десетки страници автобиография, но след като сте тук е важно да знаете позицията, от която споделям своя опит по дадените теми...Казвам се Александър Алеков и съм роден в град Враца. Завърших гимназия в София със специалност информатика, но компютрите винаги са били по-скоро хоби за мен и в университета потърсих друг път. Предпочетох да изучавам човешките комуникации и междукултурните взаимоотношения в град Грьонинген (Холандия), където получих диплома за бакалавър, а в City University (London) защитих успешно магистратура по политология и социология. Едни от най-успешните ми публикации и теми в Лондон бяха свързани с психология на военните конфликти, детска психология, политики на национализъм и културология. Изключително съм горд от факта, че съумях да направя това въпреки много тежката и неравна, за един младеж, битка със заболяването IBD (Inflammatory Bowel Disease).
Каквото и да прочетете от мен на тема здраве е лично изживяно, лично изпробвано и лично опитано като част от годините търсене на излекуване от т.н. "модерна" болест - улцерозен колит. Когато човек се разболее разбира колко важно е здравето, а в един момент започва да чете и да търси отговорите сам за себе си. Аз правя това вече дълги години, търся публикации, срещам хора, говоря с лекари, купувам журнали...
Всеки има хобита и за мен като за много мъже това е спортът. От малък обичах футбола, играех тенис на маса, а с годините в чужбина опитах и други екзотични спортове. Когато човек има много познания по даден спорт, логично започва да се интересува и от спортни залози, които след заболяването ми се превърнаха и в професия. От 2018 година притежавам FA лиценз за футболен скаут и завършена теоретична част на треньорски курс.
Още едно хоби, на което отделям много време. Тази страст е, може би, наследена от баща ми, който колекционира фотоапарати. Аз снимам всичко и навсякъде като предпочитам полу-професионални апарати. Базата ми данни наброява над 120 000 снимки, половината от които от спортни събития и най-вече свързани с любимия отбор - Ботев Враца.
Когато човек има много свободно време, рано или късно започва да събира разни неща, които намира тук-там. Дали е нещо оставено от дядовците или нещо ново и модерно, хората обичат да събират. Моите колекции са наистина много, но най-много се гордея с футболните си значки (към 6000), фонокартите (към 10 000), албумите за стикери, количките (към 2000), монетите, книгите, металните войничета...списъкът е безкраен.
Не познавам хора, които да не обичат добрия филм. Времето не винаги стига, но още от училище си правех списъци с видеокасети, презаписвахме от видеотеката с баща ми...истинско пиратство. И днес винаги намирам време за филми, поне 3-4 на седмица.
Като всеки човек, живял в чужбина и аз съм обикалял доста и съм ахкал и въздишал по забележителностите. Обичам да пътувам и дори след като се разболях не спрях да се разсейвам с пътешествия в България и Европа. Посетил съм 16 държави и стотици градове и села, а статиите ми в TripAdvisor са винаги голям хит. Гастрономията, пък, си дойде със заболяването - трябваше да се науча да готвя всичко и да следя качеството на храната, която ям. Вечерите в Макдоналдс бяха сменени с гурме храна, приготвена със сигурни продукти.
Основните теми, за които ще четете при мен