СТАТИИ · 22.11.2022 0

ALPORTAL и проекта „талант монитор“

Преди около 2 години в Нидерландия няколко организации и местната футболна федерация започнаха нов проект, наречен „talentenmonitor“ или „талант монитор“. Заедно с платформите MARADATA, Scisport и университета ХАН в Арнем, федерацията предостави нов вид помощ на всички клубове при подготовката на футболисти във възрастите от U13 до U21. Трудно е да се опише какво точно представлява проекта, но накратко, два пъти в годината представители на партньорската мрежа и федерацията посещават школите на всички професионални клубове и провеждат когнитивни, психологически и физически изследвания на абсолютно всички деца, които тренират в зададената възрастова граница. След това клубовете получават систематизирана информация, която се анализира и сравнява с цел по-правилно планиране на развитието на талантите. Този модел на изследване е изключително близък до „включеното наблюдение“, което ALPORTAL провежда вече 7 години с единствената разлика, че при нидерландците всичко е на много по-комплексно ниво заради ресурса и организациите, които взимат участие.

Децата от Венло U13 по време на когнитивни тестове от „TALENTENMONITOR“

Значението на когнитивните и психологически променливи за оптималното развитие на едно дете-футболист биват масово подценявани поради липсата на квалифицирани специалисти с достатъчно добра подготовка в тази сфера. Тъй като спортната психология като специалност реално не е добре дефинирана в България и масово се практикува или от хора, които нямат страст и експертиза в спорта или от незнайни инфлуенсъри с дипломи по психология, школите у нас разчитат само на примитивни методи. Самите треньори рядко получават дори елементарна подготовка по психология и също действат инстинктивно дори когато са част от по-голям екип. Практика е ангажирането на външни общи психолози, които по никакъв начин не могат да добият ясна представа за нуждите на школи, треньори, отбори и деца, тъй като нямат никаква ангажираност със средата. „Талант монитор“ е един страхотен начин това да се промени на централно ниво и да се предложи единна стратегия за всички в тази среда.

Тъй като родната футболна централа все още е далеч от такъв вид проекти, а българските университети не са про-активни в търсенето на партньорства, с които да обогатят програмите си, аз започнах да развивам и модифицирам „включеното наблюдение“ първоначално на индивидуално ниво с треньори, деца и родители, а в последните месеци и с цели отбори. За първи път експериментирах с това още през 2015 година във Враца, а ефектът от този експеримент е един изграден професионален футболист и то въпреки ужасяващата среда, с която той и неговите съотборници трябваше да се справят. Най-интересното е, че този футболист не излизаше на челни позиции в първите ми примитивни анализи, но профилът му предразполагаше към тясна футболна специализация на по-късен етап. Наскоро представител на топ отбор ме попита – „Защо този не сме го взели като малък?“ и аз имах точния отговор – „Защото вие нямате капацитета да видите потенциала.“ Този отговор доведе до там да ми се обидят, но е самата истина – селектирането на футболисти в детския футбол изобщо не отчита когнитивното и психологическо профилиране. По-лесно е да взимаме, пък какво ще го правим, ще му мислим като дойде. Дали това дете може да се адаптира към различни изисквания, към нови битови условия, дори към нов вид хранене и режим – никой дори не му хрумва да оцени и изследва.

Всяко дете може да успее в която и да е сфера, ако му се предостави позитивна среда!

Надявам се през 2023 година да успея да дефинирам по-подробно моята собствена версия на „талант монитор“ и с включването на все повече клубове, да развием и централизираме модела на работа, тъй като за мен футболистите ни не отстъпват нито по талант, нито по физически данни на своите набори на Запад, но липсата на елементарни работни навици, културна подготовка и здрав ум, ги праща много по-назад в списъците на скаути и спортни директори.

Ако се интересувате от модела на „включеното наблюдение“ и искате да разберете повече за него или да заявите консултации, не се колебайте да се свържете с мен в различните социални мрежи или на email: info@alportal.net