СТАТИИ · 29.11.2022 2

Как да си изберете футболен агент?

В живота на един футболист, а често и неговите родители, идва момента, в който се сблъскват с необходимото зло – футболните мениджъри. Макар някои хора да си мислят, че в света на футбола ако си достатъчно талантлив ще успееш и сам, истината е много по-различна, защото рядко се срещат футболисти-интелектуалци. За нещастие, футболните агенти са масово точно толкова нагли и грозни, колкото гласи поверието и мотивацията им в 99% от случаите е финансова. Множество агенти са ми казвали в най-различни контексти фразата: „Аз да не работя без пари?“ Това, че човек се мотивира от пари, обаче, не е задължително лошо за този бизнес, защото в крайна сметка и футболистите трябва да хранят семейства. Най-големият враг на наглия спортен директор на клуб, който иска да спести някой лев и да експлоатира талантливия футболист е наглият агент, който иска да изцица максималното. Това са отношения на любов и омраза – един без друг не можем, но се мъчим да се излъжем до дупка…и го знаем. Къде остава футболиста в целия паприкаш – по средата, където реално трябва да „храни“ и двете страни.

ТОВА, ЧЕ В ГРОНИНГЕН СЪМ КАТО У ДОМА СИ НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ТАМ МОЖЕ ДА ЗАИГРАЕ БЪЛГАРИН

Ако едно дете е достатъчно талантливо, то акулите ще заплуват покрай него още преди дори да може да подписва договори. За да продължа с морските метафори, ще кажа, че масово агентите хвърлят въдицата към родители и деца около 1-2 години преди изобщо да имат право да коментират легално представителство. Макар по наредби и правилници, един агент да не може да взима пари за представителство на непълнолетни, то вратичките са много и от момента на 16-я рожден ден и първия договор, детето вече се третира като потенциална касичка. Проблемът тук отново не е в парите като идеал, а в това, че те трябва да са бързи. Точно това, че между 16 и 18 години агентът не може да получава възнаграждение от „клиента“ си, кара акулите да стават още по-кръвожадни. А точно този дълъг двегодишен период е и причината много агенти да форсират процесите и да губят търпение. Да отделяш 2 години от времето си за някой пикльо безплатно не е никак интересно занимание, колкото и талантлив да е той. Поради тази причина, при избора на агент, родители и деца трябва да се абстрахират от обещанията, комплиментите и красивите думи и да изискват ясен и точен план за периода, в който реално няма да плащат нищо за услугите на агента.

НАГРАДА ЗА ПРИНОС КЪМ ФУТБОЛА ВЪВ ВРАЦА

Връщайки се на избора на агент, аз като „измислен“ агент мога да кажа как бих постъпил ако бях в обувките на клиента…бих избрал себе си, естествено…но това идва от моята представа за морал и възпитание – аз не бих работил с хора, които са диаметрално противоположни на мен. Изборът, обаче, трябва да е преди всичко информиран. На първо място – разпитайте познати, съотборници, треньори и вижте дали агентът се ползва с добро име, дали е допринесъл за развитието на някого, дали е изпълнил обещанията, които ви дава с някой друг. Ако агентът е читав, то за него ще има достатъчно информация онлайн, ще има снимков материал, ще има отразени ангажименти в медиите. На второ място – не скачайте в някакви договорни отношения с хора, които познавате от 2-3 срещи и които само ви ласкаят и обещават. Ако изберете правилно, то вие ще приветствате още един човек в семейството си, а никой не се жени на трета среща. Важно е да опознаете човека, с когото ще работите и който ще храните. В случая с родителите, помислете дали след 2 години детето ви ще може да разчита на този човек и дали той би дал жертви за него – финансови, времеви, лични. Не на последно място, поискайте критика от агента си – ако той има дългосрочни и реални планове за вас, то със сигурност ще знае слабите ви страни (най-малкото за да ги крие от потенциални купувачи). Криенето на слаби страни, обаче, е до време и е много по-лесно да се работи, за отстраняването им. Агентът трябва да е критичен към това, което не ви достига и да ви коригира. Ако той ви казва, че сте перфектни, или лъже или няма никаква идея какво представлявате. На още по-последно място ще кажа, че е важно този агент да има поне минимален международен опит и профил. Не съм срещал агент, който да не парадира с невероятни контакти, да показва селфита и чатове в телефона си с директори и скаути. И аз съм го правил и това добавя имидж, но реално е без стойност. Това, че някой си говори с шефа на Фейенорд (АЗ 🙂 ) не значи, че утре ще вкара там играч от втория отбор на някой роден клуб. Аз лично се гордея, че не съм изрекъл нито едно „обещание“ на футболисти, с които работя или които ме търсят за съвет. Да, можем да опитваме заедно, но в този бизнес гаранции няма за нищо, още повече при дереджето, на което е футбола ни.

Не забравяйте – отношението е всичко, а каквото един футболен агент може да ви обещае и Господ не може да ви даде!